Esiintyjän ensiapupakkaus johtajalle ja asiantuntijalle (5/6)

Takaisin

Julkaistu 16.10.2014

Esiintymisen ensiapupakkaus johtajalle ja asiantuntijalle
Alkuperäinen kuva: FlickR Creative Commons, Long Cheng

 

Tämä kirjoitus on osa Esiintyjän ensiapupakkausta johtajalle ja asiantuntijalle. Ensiapupakkauksen ovat pakanneet esiintymisvalmentaja Sari Paavilainen ja presentaatiosuunnittelija Timo Sorri.

Pakkauksen tarkoituksena on tuoda esiintyjälle parempi itseluottamus esiintymistilanteeseen. Onnistuminen on usein uskosta ja itseluottamuksesta kiinni. Hyvällä itseluottamuksella pelaava golfari tuntee jo ennen lyöntiä onnistuvansa. Samoin myös varma puhuja ja esiintyjä uskoo ja tuntee onnistuvansa ennen kuin on sanonut sanaakaan yleisön edessä.

Voit lukea aiemmat kirjoitukset täällä:

  1.  Johdanto
  2. Taistelu voitetaan jo ennen kuin se käydään
  3. Tunne tiekarttasi, esiinny itsevarmasti
  4. Näin muodostat esityksellesi selkeän tiekartan

 

Aiemmat neljä kirjoitusta ovat kertoneet siitä, miten voit saada esiintymiseen varmuutta valmistamalla mielesi ja kehosi esittämiseen sekä suunnittelemalla esitykselle selkeän tiekartan. Kaksi viimeistä osaa keskittyvät vieraskieliseen esiintymiseen valmistautumiseen.

Esiintyjän ensiapupakkaus - punakynän pelko pois
Punakynän pelko pois! (Kuva: Shutterstock)

Punakynän pelko pois! Itsevarmuutta vieraskieliseen esiintymiseen

Suomalaisten englanninkieltä moititaan usein. Irvaillaan mikahäkkis-englannille tai ihmetellään, miksi poliitikot eivät panosta kunnon englannin opettelemiseen.

Samaan aikaan yhä useammassa tilanteessa syntyperäinen suomalainen saa tehtäväkseen esiintyä englanniksi tärkeässä tilanteessa. Paineet ovat kovat, jos ei ulkopuolelta niin ainakin oman pään sisällä. Mitä jos teen virheen? Mitä jos en osaakaan lausua oikein? Mitä jos unohdan sen yhden vaikean sanan?

 

Tärkeintä kielellistä valmiutta ei opettanut kukaan

Monilla julkisuudessa työkseen englantia puhuvilla suomalaisilla on enemmän tai vähemmän suomalainen aksentti puheessaan. Lausuminen on kuitenkin vain yksi osa kielitaitoa. Sanavaraston laajuus, taito muodostaa ymmärrettäviä lauseita, sekä kyky ymmärtää kuulemaansa tai lukemaansa ja vastata siihen asianmukaisesti – nämä kaikki ovat lausumisen ohella tärkeitä valmiuksia, jos haluaa esiintyä luontevasti vieraalla kielellä.

Kaikkein tärkein valmius on kuitenkin täysin kielitaidosta irrallinen. Se on uskallus.

Luonteva esiintyminen vieraalla kielellä on mahdollista vain silloin, kun ihminen uskaltaa käyttää kyseistä kieltä.

Viehättävä lausuminen, säkenöivä sanavarasto tai timantinkirkkaat lauseet eivät hyödytä ketään, jos ne jäävät puhujan korvien väliin poukkoilemaan eivätkä pääse suusta ulos.

 

Miksi moni pelkää puhua englantia, tai muuta vierasta kieltä?

Yksi vastaus löytyy tämän artikkelin ensimmäisestä lauseesta. Irvailun ja kritisoimisen kulttuurissa on todella vaikea uskaltaa avata suunsa, jos on hiukankaan epävarma omasta kielitaidosta. Vaikka omassa työympäristössä ei kukaan epätäydellisestä kielitaidosta huomauttaisikaan, kritiikin pelko voi olla syvään juurtunut.

Toinen vastaus löytyy monella alakoulun kielentunneilta ja opettajan punakynästä. Jos on kieltä opetellessa ensisijaisesti opetellut kitkemään virheitä, on pian luontevampaa välttää koko kieltä, koska silloin ei ainakaan puhu tai kirjoita väärin.

Nykyään kielenopettajien koulutuksessa ymmärretään, että kieltä opitaan käyttämällä, ja että ymmärretyksi tuleminen on tärkeämpää kuin virheettömyys.

Kieli on viestimisen väline, joten viestin välittyminen on ensisijaista.

Ääntämys, ymmärrettävät lauseet ja oikein valitut sanat palvelevat viestin välittymistä puhujalta vastaanottajalle – sekä äidinkielellä että vieraalla kielellä.

Huomisessa kirjoituksessa esittelemme käytännön keinoja, joilla voit valmistautua vieraskieliseen esiintymiseen ja saada näin itsevarmuutta esiintymistilanteeseen.