Nopsat ajattelijat presentoivat liian nopsasti

Takaisin

Julkaistu 13.11.2009

Kirkkaan ajatuksen välittämiseen pätee sama sääntö, kuin hyvän vitsin kertomiseen: jos ajoitus on pielessä, juttu lipeää mielestä.

Presentoinnissa yleisin ajoitusongelmien lähde on kiire. Esittäjä yrittää sulloa annetun ajan sisään liian paljon asiaa.

Nopeat ajattelijat sortuvat tähän hyvin usein. Nopea ajattelija ei itse tajua puhuvansa nopeasti. Huomaamattaan hän esittää asiat pikakelauksella yleisölle.

Syy on tässä:

Esittäjän mieleen mahtuu vain yksi asia: se mitä hän puhuu.

Esityksen seuraajan mielessä tilanne on täysin toisenlainen. Siellä esitys saa vain hetkittäin sataprosenttisen huomion.

Siksi se, mikä on esiintyjälle hidasta, on yleisölle sopivaa. Yleisö ei ole tyhmää, sillä on vaan muutakin tekemistä esityksen seuraamisen ohessa.

Idealist Groupia nykyään luotsaava Saku Tuominen on kokenut ja innostava esiintyjä. Pääsin seuraamaan, miten hän lokakuussa esitti kutakuinkin saman presentaation kahdessa eri tilaisuudessa. Ensin Ravistettavaa – Omskakas -kirjan julkkareissa, sitten TEDx-seminaarissa Helsingissä.

Tuomisen esitys oli täynnä kiehtovia anekdooteja ja oivaltavia irtopointteja. Kirjajulkkariyleisön ne pitivät otteessaan ja saivat nauramaan äänekkäästi. Tedissä ne synnyttivät vain pientä hymähtelyä.

Miksi näin?

Siksi että Tedissä Tuominen esitti puolen tunnin asiat vartissa. Yleisö ei ehtinyt nappaamaan kiinni hyvistä ajatuksista.

Kotiin vietävä opetus Tuomisen esityksestä on tämä:

Kun on kiire, sinulla ei ole aikaa kiirehtiä.

Sovita aina esityksesi annettuun aikaan. Älä lisää tempoa, vaan vähennä asioita. Kill your darlings. Then kill some more.

Ei maailmassa nyt kuitenkaan niin älyttömästi ole asioita, jotka on ihan välttämätöntä kertoa.