Mistä laadukkaita presentaatiokuvia?

Takaisin

Julkaistu 22.05.2013

Asiakas: “Tarvitsen hyvän ja halvan auton.” Myyjä: “Katsotaan siis kaksi autoa”. Onneksi näin ei välttämättä tarvitse olla presentaatiosi kuvien kohdalla, sillä FlickR-kuvapalvelun Creative Commons -kuvat tarjoavat tavalliselle käyttäjälle hyvän vaihtoehdon kaupallisille kuvakirjastoille laadukkaiden presentaatiokuvien löytämiseen. Laadukkaalla tarkoitan että 1. kuva ovat tarpeeksi korkearesoluutioinen, jotta kuvaa voi käyttää koko esitysdian kokoisena ja 2. tekijänoikeudet sallivat kuvan käytön.

Laadukkaat kuvat ovat presentaation visuaalisen tukimateriaalin perusta.

FlickR:in oma Creative Commons -sivu ei ole kätevin työkalu tällaisten kuvien hakuun, koska haun joutuu tekemään erikseen kustakin lisensointiluokasta. Tähänkin sivuun kannattaa kuitenkin tutustua, jotta ymmärrät mitä erilaiset Creative Commons lisensointimallit tarkoittavat. Onneksi FlickR:in palvelun päälle on rakennettu uusia palveluita, jotka helpottavat kuvien hakua.

Compfight.com

Compfight tarjoaa kaikkiin FLickR:in CC-lisensointiluokkiin yksinkertaisen hakukentän (vrt. Google), johon voit kirjoittaa kuvan hakusanan. Hakutulokset voit tämän jälkeen suodattaa seuraavasti

  1. Hakuehto – haetaanko kuvaa tunnisteiden perusteella vai kaiken kuvaavan tekstin perusteella

  2. Lisenssi – Creative Commons vai kaupallinen lisenssi

  3. Alkuperäiskuvan näyttö – Näytetäänkö hakutuloksessa kuvat, joissa alkuperäiskuva on käytettävissä

  4. Siveys – Näytetäänkö hakutuloksessa kaikki kuvat, vai vain ne, jotka voit näyttää myös äidillesi

 

Hakutulokset näkyvät visuaalisesti selkeästi aseteltuna. Hakutuloksia voi ladata lisää näkyviin rullaamalla sivun alareunaan. Sivun yläreunassa olevan katkoviivan yläpuolella näkyy lisäksi kaupallisten kuvapalveluiden palauttamia hakutuloksia

Compfight.com on FlickR:in CC-lisensoitujen kuvien hakupalvelu
Esimerkki Compfightin hakusanalla ”Autumn Lake” palauttamista hakutuloksista

 

Photopin.com

Photopin toimii  vastaavalla tavalla kuin Compfight, mutta hakutulosten suodattaminen on rajoittuneempaa. Photopinissa hakutulosten näyttö on aavistuksen verran tyylikkäämpi ja selkeämpi kuin Compfightissa.

Photopin.com on FlickR:in CC-lisensoitujen kuvien hakupalvelu
Esimerkki Photopinin hakusanalla ”Autumn Lake” palauttamista hakutuloksista

Compfightin ja Photopinin hakutulokset eroavat hieman toisistaan, joten palveluita kannattaa käyttää rinnakkain. Näiden palveluiden käytön hintana on hieman suurempi ajankäyttö toimivan kuvan etsimiseen. Varsinkin silloin, jos kuvassa tulisi olla sopiva tyhjä tila tekstin sijoittamista varten. FlickR:in kuvat erottuvat kuitenkin alkuperäisyydellään ja särmällään yleisimpien kuvapalveluiden lavastetuista ja ylisokeroiduista kuvista. Muista kunnioittaa CC-lisenssien ehtoja!