Haiku Deck – PowerPointin vaihtoehto, jossa design sisäänrakennettuna

Takaisin

Julkaistu 13.05.2013

Haiku Deck on presentaatiosovellus, jossa useita presentaation visuaaliseen designiin liittyviä ongelmia on ratkottu valmiiksi käyttäjän puolesta. Suoranaiseksi PowerPointin haastajaksi siitä ei vielä ole.

Haiku Deck review
Arvostelin Haiku Deckin hyödyntäen Haiku Deckiä.

 

Haiku Deck on iPadin omistajille saatavilla oleva sovellus, jossa suunnittelun lähtökohtana on ollut tuoda esitysmateriaalin laadukas visuaalinen ilme sovelluksen sisäänrakennettuna ominaisuutena. Haiku Deck säästää tavallisen käyttäjän sellaisilta päätöksiltä kuten mikä fontti tai asettelu näyttää hyvältä, tai aikaa vieviltä tehtäviltä kuten mistä löytää laadukas, dian pääideaa kuvaava kuva.

Haiku Deckin nerous on sen rajoittuneisuudessa. Siinä missä PowerPoint on jo vuosikymmeniä sitten alkanut pullistelemaan ominaisuuksista ja valinnoista, joita peruskäyttäjä ei tarvitse, Haiku Deck rajoittaa käyttäjän valintoja hyvin radikaalisti. Ennen kaikkea Haiku Deckin rajoittuneisuus pakottaa miettimään esityksen avainviestejä ja estää dokumenttien luomisen presentaation tukimateriaaliksi!

Rajoittuneiden käyttäjän omien valintojen vastapainoksi Haiku Deck tarjoaa käyttäjän puolesta valmiiksi valittuja tyylikkäitä sekä visuaalisesti selkeitä fontteja, valmiiksi mietittyjä visuaalisesti miellyttäviä diojen asetteluja sekä miljoonien, tunnistetiedot sisältävien, laadukkaiden kuvien kirjaston. Sovellus ratkaisee siis käyttäjän puolesta monta sellaista asiaa, joihin tavallisen käyttäjän osaaminen tai aika ei usein riitä.

Nykyaikaiseen tyyliin esitykset tallentuvat suoraan webiin, mistä ne ovat helposti jaettavissa sosiaaliseen mediaan, sähköpostilinkkinä, upotettavissa websivuun ja voipa Haiku Deckin jopa viedä perinteiseksi PowerPointiksi tai Keynoteksi.

Haikudeckin jakaminen
Haikudeckin voi jakaa monella tavalla ja viedä kuvina PowerPointiin ja Keynoteen

Haiku Deckin rajoittuneisuus on toistaiseksi myös sen heikkous. Minkä tahansa hiemankaan monimutkaisemman asian havainnollistaminen (esim. pinottu pylväsdiagrammi) pitää ensin tehdä Haikudeckin ulkopuolella ja tuoda sitten kuvana Haiku Deckiin. Tai vaihtoehtoisesti viedä Haiku Deck tiedostoon ja luoda kaaviot PowerPointissa/Keynotessa. Ei kovin kätevää tavallisen käyttäjän näkökulmasta ja perinteistä esityssovellusta tarvitaan rinnalla joka tapauksessa.

Kaikki etsivät vaihtoehtoja PowerPointille erottautuakseen massasta. Haiku Deck tarjoaa hyvän vaihtoehdon esityksiin, joissa ei tarvitse havainnollistaa mitään kovin monimutkaista (Esim. keynote-puheenvuorot tai Pecha Kuchat). Lisäksi sen sisäänrakennetut toiminnot (fontit, asettelut, laadukkaat kuvat) oikaisevat mutkia, joihin tavallisen käyttäjän aika ja kärsivällisyys ei usein riitä. Haiku Deck kehittyy jatkuvasti ja ominaisuudet täydentyvät. Toivottavasti kehittäjät löytävät hyvän tasapainon sen välillä mitä käyttäjä tarvitsee ja mitä käyttäjä haluaa.

Haiku Deck ei poista tarvetta analysoida yleisöä, järjestää ajatukset loogisiksi kokonaisuuksiksi, suunnitella tarina, jossa selkeä alku, keskikohta ja loppu, ja määritellä tavoite ja kehotus toimintaan. Ne ovat sovelluksesta riippumatta aina esittäjän vastuulla.