Pikaista kuvaeditointia PowerPointissa

Takaisin

Julkaistu 07.10.2014

Mitä tehdä, kun kuva ei oikein sovi PowerPointissa esitysdialle? 16:9 näyttöformaatin yleistyessä tämä kysymys tulee erityisen ajankohtaiseksi, koska suurin osa valokuvista on yleensä kuvasuhteltaan pystympiä 4:3 tai 1:1.

 

Ongelma kuvasuhteen kanssa PowerPointissa

Slide1
Kuvasta näet ongelman kuvasuhteiden kanssa. Modernit näytöt ja projektorit suosivat laajakuvaformaattia 16:9. PowerPoint käyttää nykyään samaa kuvasuhdetta oletuksena, mutta valokuvat eivät. Mitä tehdä siis kun kuva ei sovi dialle?

 

Esimerkkikuva

Kuvaeditointia PowerPointissa 1
Ääriesimerkkiknä käytämme tätä 1:1 kuvasuhteessa kuvattua villintynyttä mullikkaa.

 

Skaalaaminen koko esitysdian levyiseksi ei jätä tilaa tekstille

Kuvaeditointia PowerPointissa 2
Kuvan skaalaaminen koko dian levyiseksi tuottaa ihan mielenkiintoisen asetelman, mutta nyt reunoilla on vähän tilaa tekstille.

Hyvässä tekstiasettelussa kuvasuhde muodostuu ongelmaksi

Kuvaeditointia PowerPointissa 3
Tässä kuvassa mullikka olisi tekstin asettelun kannalta optimipaikassa, mutta kuvasuhde alkaa potkimaan vastaan. Oikealle puolelle jää tyhjä valkoinen alue. Aiempi dia oli mielenkiintoisempi, koska kuva sai hallita sitä. Miten saada molempien parhaat puolet?

 

Pikainen kuvaeditointi PowerPointissa ratkaisee ongelman

Kuvaeditointia PowerPointissa 4
Nopeaa kuvaeditointia PowerPointissa. Kopioi kuvaja rajaa reunasta alue, jossa ei ole selkeästi erottuvaa kuva-aihetta. Käännä kopioitu ja rajattu alue ja vie pääkuvan reunaan.
Kuvaeditointia PowerPointissa 5
Nyt kuvaan on saatu lisää tilaa oikealle puolelle. Toista samaa, kunnes tyhjä tila on täytetty.

 

Näin pääset kiertämään ongelman kuvasuhteen kanssa

Kuvaeditointia PowerPointissa 6
Näin kierrät kuvasuhteen rajoitteet pikaisella kuvaeditoinilla PowerPointissa. Kuva peittää koko dian ja nyt tekstille on myös tilaa kuva-aiheen oikealla puolella. (Kuva: Shutterstock)

 

Kuvaeditointia PowerPointissa 7
Sama vielä pikakertauksena (animoitu gif)

 

Tarkka silmä saattaa huomata peilikuvailmiön hiekassa tai hiekkapölyssä. Yhdeksän kertaa kymmenestä pääset kuitenkin kuin koira veräjästä. Vai härkä veräjästä?