”Tulin, näin ja remixasin” – käytä siteerauksia oikein presentaatiossasi

1024 768 Timo Sorri

Kaikki mitä ajattelemme ja ajattelemme tänä päivänä on joku viisaampi luultavasti jo ajatellut ja pukenut sanamuotoon elegantimmin. Hyvä puoli on se, että me voimme siteerata näitä meitä viisampia tai tunnustetumpia henkilöitä.

-TULIN, NÄIN JA REMIXASIN-

 

Voit käyttää siteerausta esityksesi alussa alustaaksesi koko esityksesi teeman tai argumentin. Esim. ”Johtamisguru Peter Drucker on sanonut, että yrityksen tarkoitus on luoda ja säilyttää asiakas. Tänään puhumme siitä miten te voitte tehdä markkinointia ja asiakashankintaa nopeammin ja älykkäämmin…”

Voit käyttää siteerausta esityksesi keskellä siirtyessäsi ideasta toiseen. Esim. ”Houkutellessasi asiakkaita on hyvä ymmärtää, että ihmiset ostavat tänä päivänä ennen kaikkea merkitystä ja intohimoa. Kirjailija Simon Sinek on sanonut, että ihmiset eivä osta sitä mitä teet, he ostavat sen miksi teet sen… 

Voit käyttää siteerausta esityksesi lopussa siirtymässä esityksesi yhteenvedosta kohti kehotusta toimintaan. Esim. ”Puhuimme tänään näistä kolmesta käytännöstä nopeammassa ja älykkäämmässä asiakashankinnassa. Peter Drucker on sanonut ”Suunnitelmat ovat vain hyviä aikomuksia, elleivät ne muutu välittömästi tehtäviksi”. Nyt ottakaa nämä käyttöönne, kokeilkaa ja katsokaa mikä toimii…”

Siteeraus on monikäyttöinen työkalu esityksessä. Siteerausta voi myös käyttää esityksessä oikein tai väärin. Näiden kolmen vinkin avulla voit välttää pahimmat mokat siteerauksien käytössä.

 

1. Varmista, että siteeraus on esityksellesi relevantti

On aina mukavaa lainata itseään fiksumpia ihmisiä. Se antaa kuvan, että puhut aiheesta, josta jo viisaammat ovat olleet kiinnotuneita ja että olet todella syventynyt aiheeseen, josta puhut.

Paitsi, jos siteeraus ei liity millään tavalla esityksesi sisältöön.

Jos otat täysin satunnaisen siteerauksen Albert Einsteinilta, Mark Twainilta tai Äiti Teresalta, kun puhut lounassetelipolitiikasta yrityksessäsi, niin siteeraus kääntyy luultavasti uskottavuuttasi vastaan.

Testaa esimerkiksi kollegalla tai puolisollasi, ymmärtävätkö he lainauksesi kytköksen siihen mistä puhut. Näyttääkö siirtymä siteerauksesta omaan sisältöösi uljaalta ratsastukseslta vai aasin köpöttelyltä sillan ylitse?

 

2. Siteeraa oikeaa henkilöä

Garr Reynolds tviittasi hiljattain näin.

Muistan kerran istuneeni esityksessä, jossa esittäjä lainasi esityksensä aluksi Tolstoin Anna Kareninaa: ”Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan.” ja antoi kunnian lauseesta Dostojevskille. Esittäjän onneksi kukaan ei korjannut ääneen esittäjää heti esityksen aluksi, vaikka useampikin yleisöstä tunnisti lainauksen menneen väärin.

Tarkista, kuka siteerauksen takaa oikeasti löytyy. Esimerkiksi Mark Twainin, Ralph Waldo Emersonin ja Oscar Wilden nimiin laitetaan monia siteerauksia, jotka joku muu on oikeasti sanonut aiemmin.

Hyvä paikka siteerausten oikeiden lähteiden tarkistamiseen on Quotes Investigator.

 

3. Käytä PowerPointia huolitellusti

Jos päädyt käyttämään PowerPointia tai muuta esitysgrafiikkaa siteerauksen näyttämiseen, älä heitä lainausta puolihuolimattomasti dialle. Lainauksesta tulee uskottavampi, jos se myös näyttää hyvin asetellulta ja miellyttävältä.

 

Mikko Hyppönen siteeraus

 

Mikko Hyppönen on itse vaikuttava ja uskottava esiintyjä. Siteeraaja voi kuitenkin tehdä hallaa Mikko Hyppösen uskottavuudelle, jos heittää hänen ajatuksen puolihuolimattomasti PowerPointiin. Käytä hieman aikaa siihen, että siteeraus myös näyttää hyvältä ja vaikuttavalta – näin lisäät sekä siteerattavan että omaa uskottavuuttasi.

Mikko Hyppönen siteeraus

 

Olen tehnyt aiemmin tutoriaalivideoita lainausdiojen suunnitteluun PowerPointissa täällä.

 

”Everything is a remix”

Kaikki on remixiä sanoo Kirby Ferguson tässä TED-puheenvuorossaan.

Everyhting is Remix - Kirby Ferguson siteeraus

[Kuva: http://www.ted.com/talks/kirby_ferguson_embrace_the_remix#t-73038]

Meitä aiemmin eläneiden ja viisaampien ajatusten käyttäminen tehostamaan omiamme on remixausta parhaimmillaan. Kun otat nämä yllämainitut vinkit huomioon ja viet ne käytäntöön, niin remixaat esitystäsi oikein.

AUTHOR

Timo Sorri

Timo on presentaatiosuunnittelija sekä Havainin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hyvät ja myyvät esitykset ovat hänen intohimonsa. Timolla on tausta IT-johdon konsultoinnissa, ja markkinoinnissa ja myynnissä. Nykyään hän auttaa asiakkaitaan - niin pieniä yrityksiä kuin globaaleita konserneja ja julkishallinnon toimijoita - tekemään ideoistaan myyvää, selkeää ja vakuuttavaa viestintää ja automatisoituja markkinointikampanjoita. Timo on myös aviomies, kolmen lapsen isä ja kova koripallofani. Twitter: Timo_Havain Linkedin: Timo Sorri Google+: Timo Sorri

All stories by: Timo Sorri
Read previous post:
Esitysgrafiikka: Kuusi näkökulmaa esitysten käyttäjäystävällisyyteen
Teetkö nämä virheet esityksessäsi? Kuusi näkökulmaa esityksen käyttäjäystävällisyyteen

Kun suunnittelet esitystäsi, millä tavoin huomioit esityksesi käyttäjän, eli yleisösi? Kiinnittämällä huomiota käytettävyyteen parannat esityksesi mielekkyyttä ja teet sanomastasi ymmärrettävän....

Close