PowerPointin vaihtoehdot: FlowVella

1024 512 Meri-Tuuli Nevala

Alkuvuodesta maalailimme kuvaa vuoden 2015 presentaatiotrendeistä ja uskomme että tänä vuonna tulemme näkemään siirtymän PowerPointista uusiin työkaluihin. Erikoistuneet tarpeet ja moniin tilanteisiin PowerPointin liiallinen monipuolisuus on luonut tarpeen uusille, rajatuimmille kohderyhmille suunnatuille työkaluille.

Tänään käsittelyssä on iPadille ja Macille tarjolla oleva esitysgrafiikkasovellus FlowVella, jolla voi luoda visuaalisempia, interaktiivisempia ja webdesigniin suuntautuvia esityksiä.

Mikä FlowVella?

FlowVella lupaa, että sillä voi kuka tahansa luoda helposti kauniita ja interaktiivisia esityksiä, jotka sisältävät kuvia, tekstiä, ääntä, videoita, grafiikkaa ja pdf –tiedostoja. FlowVella tarjoaa myös sovellusmaisen ja verkkosivustomaisen epälineaarisen tavan luoda esityksiä.

PowerPointin vaihtoehdot: FlowVella

FlowVellassa presentaatiot tallennetaan pilveen ja niitä voi myös julkaista FlowVellan esityskirjastossa joko julkisesti tai maksullista versiota käyttäessä myös yksityisesti. Jokainen julkaistu esitys saa oman url-osoitteen, jonka ansiosta se on helppo jakaa esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa.

Visuaalisesti vaikuttavia esityksiä valmiilla pohjilla

FlowVellassa on parikymmentä suunnittelijatiimin luomaa esityspohjaa, jotka ovat laadultaan ja ulkoasultaan keskivertoa parempia, esimerkiksi PowerPointin valmispohjiin verrattaessa. Valmispohjien laatu kuitenkin vaihtelee paljon ja joukkoon mahtuu niin hyviä kuin ei-niin-onnistuneita pohjiakin. Useissa pohjissa suurimpana ongelmana mielestäni on se, että otsikkodiasta on saatettu tehdä hyvinkin näyttävä ja visuaalisesti hyvä, mutta sisältödiat eivät ole kovin toimivia ja toistavat toinen toisiaan.

FlowVella Templates

Pohjia pystyy muokkaaminen suhteellisen vapaasti, tosin joissakin pohjissa elementtejä on kiinnitetty suoraan taustakuvaan, joten näiden paikkaa, kokoa tai väriä ei voi muuttaa. Valmispohjien hyödyntämisen lisäksi voi esityksen suunnittelun aloittaa toki myös täysin puhtaalta pöydältä.

Valmispohjat antavat mielestäni hyvän lähtökohdan oman esityksen suunnittelulle, mutta ihan sellaisenaan, ilman personointia, en niitä käyttäisi. Pohjissa on hyviä elementtejä, mutta sellaisenaan käytettynä ne ovat hieman geneerisiä ja loppuun kulutettuja.

Helppokäyttöisiä multimediatoimintoja

Kuvien, tekstin, äänen, videoiden ja pdf –tiedostojen lisääminen on FlowVellassa helppoa. Kaikkien näiden tuominen omalta tietokoneelta onnistuu muutamaa nappia painamalla ja esimerkiksi YouTube ja Vimeo –videoiden upottaminen esitykseen onnistuu pelkän url-osoitteen avulla.

Kuvagallerian upottaminen on hyvä lisä esimerkiksi tuote- tai yritysesittelyitä tehdessä.

Erikoisena ominaisuutena FlowVellassa on kuvagallerian upottaminen esitykseen ja erityisesti sen helppous.  Tämä on erinomainen ominaisuus, ja hyvä lisä esimerkiksi tuote- tai yritysesittelyitä tehdessä.

Kuvagallerian saa upotettua muutamaa nappia klikkaamalla ja presentaatiota katsellessa saa gallerian aukeamaan omaan ikkunaansa, jolloin kuvat näkyvät koko ruudun kokoisena. Kuvagalleria on kuitenkin hyvin yksinkertainen, eikä esimerkiksi kuvien järjestystä galleriassa pysty jälkikäteen muuttamaan, vaan ne ovat galleriassa siinä järjestyksessä, missä ne ovat koneelta haettaessa olleet. Kuviin ei myöskään voi lisätä kuvatekstiä tai linkkejä.

Alla esimerkki kuvagallerian toiminnasta, klikkaamalla esityksessä olevaa kuvaa saat kuvagallerian aukeamaan.

View on FlowVella – Presentation Software for Mac and iPad

Muokkaamisen ja tyylittelyn vaikeus

Kuvien ja tekstin muokkausmahdollisuudet ovat FlowVellassa aika rajalliset, ja niihin kaipaisin monipuolisuutta.

Kuvien sijoittelun lisäksi ainoastaan niiden skaalaaminen ja rajaaminen on mahdollista. Vähintään kuvan tarkkuuden sekä värikylläisyyden ja –tasapainon säätäminen olisivat mielestäni tarpeellisia toimintoja, jotta esimerkiksi esityksen taustakuvana käyttämän kuvan voisi muuttaa mustavalkoiseksi tai epätarkaksi saadakseen tekstin erottumaan siitä paremmin.

Tekstin osalta muokkausvaihtoehdot ovat myös aika olemattomat. Erilaisia fontteja ohjelmassa on vain 18. Lisäksi tekstistä ei ole mahdollista muokata fontin, koon ja värin lisäksi kuin tekstin tasaus oikealle, keskelle tai vasemmalle. Esimerkiksi tekstin rivitys, välistys ja läpinäkyvyyden säätö olisivat tarpeen. Osaan fontteja voi valita kursivoinnin tai lihavoinnin, mutta kaikkiin fontteihin näitä ei ole mahdollista valita.

Muotojen osalta läpinäkyvyyden säätäminen on onneksi mahdollista. FlowVellassa erilaisia muotoja on vain muutama, eikä niitä voi värin, koon ja sijoittelun lisäksi muokata, mutta eri muotoja yhdistelemällä näitä yhdistelemällä voi luoda erilaisia muotoja.

FlowVella shapes

Esitykseen lisättäviä objekteja, kuten kuvia tai muotoja, on mahdollista kääntää, mutta ainoastaan 45 asteen kulmissa. Esimerkiksi, jos käyttämäsi taustakuva ei ole täysin suorassa, ja haluaisit kääntää sitä hieman, tarvitset erillisen ohjelman tätä varten.

Taulukot ja kaaviot kadoksissa

Taulukoita tai kaavioita FlowVellassa ei pysty luomaan lainkaan, ellei sitten käsin muotoja hyväksi käyttäen tällaisia rustaile. Yksinkertaiset kaaviot ja taulukot onnistuvat toki näinkin, mutta monimutkaisten asioiden havainnollistamiseen, esimerkiksi ositetulla palkkikaaviolla, saa tällä tyylillä kyllä kulumaan reippaasti aikaa.

Etenkin jos esityksessään tarvitsee monimutkaisia taulukoita tai kaavioita, kannattaa tähän varata erillinen ohjelma ja tuoda taulukot ja kaaviot kuvina FlowVellaan. Tilanteissa, joissa taulukoissa ja kaavioissa olevaa tietoa täytyy päivittää tiuhaan, on tällainen toimintatapa kuitenkin turhauttava ja aikaa vievä.

Navigaation avulla epälineaarisia esityksiä

Yhdeksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksistaan FlowVella esittelee ”sovellusten” ja verkkosivujen luomisen. Näillä tarkoitetaan esityksiä, jotka mobiililaitteesta katsottuna näyttävät sovelluksilta ja tietokoneella verkosta katsottuna verkkosivulta.

Navigaation käyttäminen ei sinänsä ole uusi juttu, tämän pystyy tekemään myös PowerPointilla, mutta FlowVella on tuonut tämän selkeämmin esille ja myös helpottanut tätä.

FlowVella esittelee navigaation käyttöä seuraavassa videossa:

 

Tallentaminen pilveen ja jakaminen

FlowVella mainostaa esitysten pilveen tallentamisen helppoutta, mikä mitä ilmeisemmin tarkoittaa julkaistujen esitysten listausta FlowVellan verkkosivuilla käyttäjän omilla sivuilla. Keskeneräisiä, tai muusta syystä julkaisemattomia esityksiä omille sivuille ei listaudu. Ohjelman työpöytäversio kyllä väittää tallentavansa luonnoksetkin pilveen, mutta itselläni tämä ei syystä tai toisesta toiminut. Toivonmukaan tässä on kyseessä vain ohimenevä vikatilanne ja myös luonnokset saisi tulevaisuudessa pilveen tallennettua.

Esitykset voi julkaista FlowVellan verkkopalvelussa joko aivan kaikkien saataville tai, mikäli käytössä on maksullinen premium tai team –versio, yksityisesti jopa salasanan taakse. Jokainen julkaistu presentaatio saa oman url-osoitteen, joten esityksen jakaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on helppoa.

Miksi FlowVella?

FlowVella on kuin riisuttu versio PowerPointista, ilman taulukoiden ja kaavioiden käyttömahdollisuutta, mutta paremmilla valmispohjilla. FlowVella ei rajoita käyttäjän toimia, toisin kuin jotkut muut esitysgrafiikkasovellukset, mutta mielestäni siitä puuttuu oleellisia toimintoja.

Kaipaisin sovellukseen ainakin

  1. lisää mahdollisuuksia kuvan muokkaamiseen.
  2. enemmän fonttivaihtoehtoja sekä tekstin muokkausmahdollisuuksia.
  3. monipuolisempia valmispohjia ja mahdollisuutta modifioida valmispohjien kaikkia elementtejä.

 

Kenelle FlowVella?

FlowVella sopii mielestäni parhaiten

  • käyttäjälle, joka haluaa visuaalisesti näyttävää, mutta ei halua tehdä työtä alusta asti itse.
  • käyttäjälle, joka ei tarvitse monipuolisia muokkausmahdollisuuksia, mutta ei halua sovelluksen rajoittavan esityksen ulkoasua tai sisältöä.
  • visuaalisesti näyttävien ja interaktiivisten tuote-esittelyiden ja myyntiesitysten luomiseen.
AUTHOR

Meri-Tuuli Nevala

Meri-Tuuli on Havainin inbound strategist ja digitaalisen median osaaja. Koulutukseltaan hän on FM Informaatiotutimuksen ja interaktiivisen median alalta. Meri-Tuulin intohimona on käytettävyys, hakukoneoptimointi ja analytiikka sekä erilaiset tekniset ratkaisut ja integraatiot. Käyttäjä- ja teknologiaorientituneella otteellaan Meri-Tuuli tuottaa toimivia ja tehokkaita sisältöjä ja ratkaisuja asiakkaiden markkinointikampanjoihin. Twitter: MeriTuuliNevala LinkedIn: Meri-Tuuli Nevala

All stories by: Meri-Tuuli Nevala
Read previous post:
PowerPoint ohje: käytä PowerPointtia fiksummin kuin 90% esiintyjistä
Näin käytät PowerPointia älykkäämmin kuin 90% esiintyjistä

Tämä on vierasblogikirjoitukseni Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten blogissa. Ylivoimaisesti yleisin syy miksi PowerPoint-esitykset ovat niin surkeita on se, että esittäjät lataavat...

Close