PowerPoint ja Prezi tappeli, kumpi voitti?

1024 522 Timo Sorri
shutterstock_115922596

Kuva: Shutterstock

 

Näpyttelen tätä kirjoitusta tietokoneen näppäimistöllä, joka on perinyt logiikkansa 1800-luvun lopussa Christopher Sholesin kehittelemältä kirjoituskoneelta. Syy valittuun järjestykseen oli välttää kirjoituskoneen mekanismin fyysinen jumittuminen kirjoittaessa. Tänä päivänä kukaan meistä ei kuitenkaan kyseenalaista tätä järjestystä, vaikka tietokoneen ruudulla liikkuva kursori ei voi jumittua fyysisesti. QWERTY-näppäimistöllä ja esitysgrafiikkasovelluksilla on yllättävän paljon yhteistä, kun alkaa pohtimaan syitä siihen miksi PowerPointia on vaikeaa syrjäyttää.
 

PowerPoint vai Prezi?

Viime viikkojen aikana LinkedInin ”Presentation Designers” -ryhmässä on käynyt vilkas ja mielenkiintoinen keskustelu yksinkertaisen keskustelunavauksen ”PowerPoint vai Prezi” ympärillä. PowerPoint lienee kaikille tuttu. Prezi on verkkopohjainen PowerPointin haastaja, jossa esittämisen perustana on ääretön kanvas, jolle esityksen voi suunnitella esimerkiksi mindmapin muotoon. Prezi mahdollistaa esityksessä liikkumisen myös syvyyssuunnassa eli zoomaamisen.

Näyttökuva 2014-6-2 kello 7.01.35

Yksinkertainen kysymys ”PowerPoint vai Prezi?” on kerännyt yhteensä 62 vastausta 11 päivän aikana.

 

 

Missä Prezi on parempi kuin PowerPoint?

Eräs keskustelijoista viittasi vastauksessaan aivotutkimuksiin ja oppimisen psykologiaan. Prezin mahdollistama liikkuminen syvyyssuunnassa yleisestä käsitteestä yksityiskohtaan on ihmisille luontainen tapa opetella ja hahmottaa asioita. Tämä ei tosin ollut Prezin kehittäjien tietoinen valinta vaan ominaisuus, joka tuntui heistä coolilta. Joka tapauksessa Prezi tukee lähtökohtaisesti paremmin muistamista ja oppimista.

Tässä esimerkkinä vuoden 2013 parhaaksi zoomia hyödyntäväksi Preziksi valittu esitys.

Omasta kokemuksestani listaan Prezin eduiksi suhteessa PowerPointiin myös nämä asiat

  • Prezi tarjoaa tyylikkäitä piirroselementtejä, havainnollistamismalleja ja esitysten mallipohjia
  • Preziin on mahdollista tuoda helposti vektorigrafiikkaa, jonka tarkkuus ei kärsi suurentamisesta
  • Prezi mahdollistaa Youtube-videoiden tuomisen helposti osaksi esitystä

 

Myös PowerPointissa kaikki ylläoleva on mahdollista, mutta tekeminen on huomattavasti monipolvisempaa kuin Prezissa.

Missä PowerPoint on parempi kuin Prezi?

Keskustelussa suurimmaksi PowerPointin puolustusargumentiksi nousi käyttäjäystävällisyys esitysten käyttämiseen ja suunnittelemiseen liittyvissä käytännön asioissa. Erityisesti silloin, kun ulkopuolinen asiantuntija suunnittelee esitystä asiakkaallensa PowerPointin  etuna on se, että esittäjän ei tarvitse olla huolissaan seuraavista asioista

  • Viime hetken muutokset, kun ulkopuolista asiantuntijaa ei ole enää käytettävissä. Osaako käyttäjä itse editoida Preziä ilman, että rikkoo jotain.
  • Toiminta esitystilanteessa. Toimiiko verkko tai osaako käyttäjä käyttää Prezin offline versiota, osaako esittäjä edetä esityksessä ja hyödyntää sitä puheen tukena, osaako käyttäjä hypätä pois esityksestä zoomaamaan ja palata esitykseen takaisin
  • Onko esitys julkinen vai yksityinen. Prezin ilmaisversiossa kaikki esitykset ovat julkisia, jos haluaa pitää esityksen vain omassa tiedossaan ja/tai jaettavissa vain valituille henkilöille, niin on valittava jokin maksullisista vaihtoehdoista. PowerPointkin tosin maksaa nykyisin vuosilisenssin, mutta esitykset ovat lähtökohtaisesti yksityisiä.
  • Rajallinen tallennustila. Pro-maksuohjelmassa tallenustilaa Prezeille on 2 gigatavua, joka tulee nopeasti täyteen, jos esityksiinsä haluaa upottaa omia esimerkiksi videotiedostoja.

 

Esityksen suunnittelijan kannalta puolestaan mm. Prezin rajallinen kirjasinvalikoima ja hidas prosessi omien kirjasimien käyttöön (=lähetä kirjasin Prezin tukeen ja pyydä heitä viemään se tiliisi) sekä Prezin ajoittainen kaatuilu esim. verkkoyhteyden pätkäisyn takia on seikkoja, jotka voivat raastaa hermoja tekemisessä.

Molemmat mahdollistavat coolin

Uskoisin, että keskimääräistä käyttäjää Prezissa kiehtoo sen erilaisuus suhteessa PowerPointiin. Kun muut menevät oikealle, mene sinä vasemmalle – erilaisuus on huomiota herättävää. Pelkästään Prezilla esittäminen voi saada esittäjän erottumaan joukosta.Valitettavasti zoomaus ja pyörivät siirtymät ideoiden välillä menettävät nopeasti hohtonsa, jos se on vain keino verhoilla bulletpointesitys vähän hienompaan ulkoasuun.

Alla esimerkkejä visuaalisista Prezeistä ja PowerPointeista, joiden välillä katsojan on vaikeaa tehdä eroa. Molemmat työkalut siis mahdollistavat coolin.

6 Reasons to Put Animation in Your PowerPoint from Point Made Animation on Vimeo.

Miksi PowerPointia on yhtä vaikeaa syrjäyttää kuin QWERTY-näppäimistöä

Yksi parhaista lukemistani innovaatiota koskevista kirjoista on Scott Berkunin The Myths of Innovation. Se selittää myös hyvin miksi useat hyvät keksinnöt keksinnöistä eivät pysty syrjäyttämään hallitsevaa mahdollisesti huonompaa ratkaisua. Useat kirjan havainnoista pätevät myös Prezi vs. PowerPoint asetelmaan.

  1. Ihmiset ovat konservatiivisia. Huolimatta siitä, että jotkut ovat valmiita kokeilemaan uutta innokkaasti, niin valtaosa ihmisistä on haluttomia muuttamaan olemassa olevaa ja tuttua.
  2. Innovaatioiden tulee yleensä kunnoittaa totuttuja käyttömalleja. PowerPointin käyttömalli perustuu esityskalvojen ja projektoridiojen korvaamiseen sähköisellä ratkaisulla. Käyttömallissa siirtymä fyysisestä tuotteesta sähköiseen ei kuitenkaan ollut suuri. Prezi muuttaa tämän radikaalisti, joka saattaa aiheuttaa oppimisen hitautta tavalliselle käyttäjälle.
  3. Verkostovaikutukset. Opetellessaan käyttämään uutta käyttäjälle ei yleensä riitä se, että hän itse osaa käyttää uutta ratkaisua. Suurin hyöty syntyy itseasiassa siitä, että hän voi hyödyntää ratkaisua muiden kanssa. Prezin käyttäjälle ei siis riitä, että hän itse opettelee käyttämään Prezia vaan hänen pitää myös suostutella ja opettaa kollegansa käyttämään sitä.

 

Näistä syistä PowerPoint voi säilyttää asemansa pitkäänkin dominoivana esitysgrafiikkatyökaluna, jos kohta voikin olla oppimisen näkökulmasta heikompi ratkaisu.

p.s. Prezi-esitykset toistaiseksi valitettavasti linkkeinä, koska ne eivät tue WordPressin upotusta.

AUTHOR

Timo Sorri

Timo Havainin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hänen intohimonsa on saada markkinoinnin ja myynnin yhteispeli toimimaan tehokkaalla tavalla. Timo on nelinkertaisesti sertifioitu account based marketing -strategi, ohjannut ABM:iin liittyvää Pro gradu -työtä ja tuonut maailman johtavan Demandbasen ABM-ratkaisun Suomen ja pohjoismaiden markkinalle. Timolla on tausta IT-johdon konsultoinnissa, ja markkinoinnissa ja myynnissä. Timo on myös aviomies, kolmen lapsen isä ja kova koripallofani.

All stories by: Timo Sorri
Read previous post:
Huono esitysgrafiikka
Frankenstein edustuskuntoon osa 2

Viestintävalmentaja Katleena Kortesuo postasi viikolla mainion koosteen tyypillisistä esitysdiamokista. Esitys on humoristista ja sarkastista kritiikkiä sille tyypillisille "bulletpointyrjölle". Olen itse...

Close