PowerPoint iPadissa – ensivaikutelmat

1 1 Timo Sorri

PPT for iPad

Microsoft julkisti viime torstaina tuovansa Office-ohjelmat iPad-käyttäjien saataville. Tuntuu ihan siltä kuin neljäksi vuodeksi lasipurkkiin säilötty maalaisjärki olisi vihdoin päästetty taas ihmisten ilmoille. Sekä Office-kehittäjä Microsftin  ja iPad-valmistaja Applen näkökulmasta tuntuu järjenvastaiselta, että maailman laajimmalle levinnyt toimisto-ohjelma ei ole maailman suosituimman tablet-tietokoneen sovellusvalikoimissa. No nyt on. Eikä ole varmaankaan sattumaa, että julkistus ajoittuu samaan ajankohtaan Microsoftin toimitusjohtajavaihdoksen kanssa.

Miten saat käyttöön?

Voit ladata PowerPointin iPadille täältä.

Sovelluksen perusversiolla voit ladata PowerPoint-esityksiä iPadille ja näyttää niitä. Esitysten luominen ja muokkaaminen vaatii Microsft tilin ja siihen liitetyn Office 365 -lisenssin. Tänä päivänä Office-ohjelmia käyttöönottaessasi verkkopohjainen ja vuosisopimukseen perustuva Office 365 on oletusmalli. Työasemakohtaiset lisenssit alkavat hiljalleen väistyä pois markkinoilta. Office 365 -lisenssin osto onnistuu sovelluksen sisäisenä ostona, mikäli sitä ei vielä ole käytössä.

Käyttökokemus ja hyödyt

PowerPointin sopeuttaminen tablet-käyttöön on mielestäni ensituntumalta onnistunut erittäin hyvin. Käytössä olevia toiminnallisuuksia on karsittu siten, että ne ovat mahdutettavissa viiteen välilehteen. Omasta mielestäni on ymmärrettävää, että tabletkäyttöön ei ole tuotu kaikkia mahdollisia vipuja ja vipstaakeja vaan pitäydytään siinä mitä mobiilikäyttäjä luultavasti kaikkein eniten tarvitsee: helpon tavan esittää ja tehdä pieniä muutoksia diaesityksiin.

PowerPoint-sovellus on integroitu ainostaan Microsftin omaan Onedrive-pilvitallennuspalveluun. Koska Office iPadille on vain osa Microsoftin laajempaa pilvi- ja mobiilipalvelustrategiaa, on ymmärrettävää, että Dropbox, Box tai Google Drive eivät ole integroitavissa sovellukseen. Esimerkiksi Dropboxista tuominen sovellukseen oli kuitenkin suoraviivaista – navigoi kansiorakenteessa haluttuun esitykseen ja valitsee vain Avaa sovelluksessa PowerPoint.

Suurin hyöty PowerPointissa iPadille on se, että vihdoin PowerPointin (lähes) kaikki toiminnot ovat esityskäytössä ilman erityisempiä kikkailuja. PowerPointin aukkoa paikanneessa Slidesharkin käyttössä omat haasteensa on tuonut esitysten monivaiheinen tuominen sovellukseen sekä joidenkin kirjasimien tai animaatioiden puuttuminen Slidesharkista, mikä on usein vaatinut säätämistä edestakaisin tabletin ja kannettavan tietokoneen välillä. Myös pienet editoinnit kuten tekstin, värien tai asettelujen muuttaminen sekä diojen järjestely tai piilottaminen onnistuvat nopeasti samassa sovelluksessa.

iPad-käyttäjän karkkina sovelluksesta löytyy laserkynä-toiminnallisuus, jolla voi esitystilassa kiinnittää huomion erityiseen kohtaan dialla sekä diaesityksen mustaksi muuttava näppäin sitä varten, kun esittäjä haluaa yleisön kiinnittävän huomion itseensä.

Mitä ensiversiosta puuttuu – neljä päällimmäistä toivetta

Itse en odota muokkaustoimintojen valtavaa lisäämistä sovellukseen ja omat välittömät jatkokehitysodotukseni kohdistuvat ensisijaisesti esittämistoiminnalisuuksiin.

Ensimmäinen asia toivelistalla on videotoiston lisääminen sovellukseen. Erilaisten videoiden hyödyntäminen osana esityksiä on yleistymässä, mistä johtuen odottaisi niitä tuettavan myös tablet-käytössä. Videoiden toisto sovelluksen ensiversiosta kuitenkin puuttuu. Oletan sen päivittyvän melko nopeasti sovellukseen, koska esimerkiksi Keynoten iPad sovellus tukee videota.

Toisena on esittäjän näkymän lisääminen Diaesitys-tilaan. Erityisesti seminaarikäytössä presentoiminen iPadilta toisi esittäjälle suuria hyötyjä, koska esittäjän muistiinpanot, käytetty esitysaika ja seuraava esitysdia olisi kätevästi esittäjän nähtävissä ilman että esittäjän tarvitsee olla liimautuneena esityskoneelle.

Kolmantena tulee esitysten muokkaamiseen ja erityisesti kuvien lisäämiseen liittyvä toive. Tällä hetkellä esitykseen voi lisätä kuvan vain iPadin omasta kuvakirjastosta. Integraatio esimerkiksi Onedriveen helpottaisi kuvien hyödyntämistä, koska iPadin kuvakirjasto ei ainakaan itselläni ole se paikka missä säilytän esityskuviani nyt tai tulevaisuudessa.

Neljäntenä  on myös esitysten muokkaamiseen liittyvä toive. Työpöytäkäytössä oletuksena käytössä olevan Autosnap-toiminallisuus (eli sen joka vilauttaa ruudulla apuviivan, kun piirroselementti tai tekstilaatikko on tasattu toisen kanssa) puuttuu sovelluksesta. Jos käyttäjä haluaa muuttaa dian asettelua olisi hyvä, että sovellus tarjoaisi Autosnap-toiminnallisuuden myös tabletkäytössä.

Yhteenveto

PowerPointin ensiversio on toivottu lisä iPadin sovellusvalikoimaan ja on mielestäni Microsoftilta järkevä keino taata Office-ohjelmien kysyntä myös tulevaisuudessa. Sovellus suoraviivaistaa esitysten hyödyntämistä iPadilla, antaa mobiilikäyttöön riittävät esityksen muokkausmahdollisuudet ja tuo ennen kaikkea varmuuden siitä, että esitykset toimivat iPadilla siten kuin niiden on ajateltu toimivan. PDF-muotoisten esitysten kohdalla puuttuneet esitystoiminallisuudet tai Slidesharkiin liittyvä epävarmuus kirjasimien tai animaatioiden toiminnasta ovat mennyttä aikaa. Videotoiminnalisuuden ja esittäjänäkymän lisäämällä sovellus on jo selkeästi hyödyllisempi kuin Slideshark.

Microsoftin oma yhteenveto PowerPointin iPad version toiminnallisuuksista suhteessa työpöytäversioon löytyy täältä.

Se, että sovelluksen ensimmäinen versio oli App Storessa saatavilla jo julkistamispäivänä, kertoo, että sovellus on ollut valmiina jo jonkin aikaa ennen julkistamista. Näin voisi olettaa, että päivitys, jossa keskeisiä puutteita on korjattu olisi saatavilla jo melko pian. 

AUTHOR

Timo Sorri

Timo Havainin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hänen intohimonsa on saada markkinoinnin ja myynnin yhteispeli toimimaan tehokkaalla tavalla. Timo on nelinkertaisesti sertifioitu account based marketing -strategi, ohjannut ABM:iin liittyvää Pro gradu -työtä ja tuonut maailman johtavan Demandbasen ABM-ratkaisun Suomen ja pohjoismaiden markkinalle. Timolla on tausta IT-johdon konsultoinnissa, ja markkinoinnissa ja myynnissä. Timo on myös aviomies, kolmen lapsen isä ja kova koripallofani.

All stories by: Timo Sorri
Read previous post:
Office for ipad
Office ja iPad yhteen – viimeinkin

  Kahden jättiläisen järkiavioliitto on vihdoin toteutumassa. Tablet-tietokoneisiin erikoistuneen sivuston, Tabtimesin, mukaan Microsoft julkistaa torstaina virallisesti iPadiin suunnitellun version Office-ohjelmistopaketistaan. Strategisesta näkökulmasta...

Close