Pääsikö PowerPointin fontti yllättämään?

Takaisin

Julkaistu 22.11.2013

Joskus esitysdioille on kiva valita joku massasta erottuva fontti ihan jo vain sen takia, että esitysmateriaali näyttäisi joltain muulta kuin perus ”korporaatio-PowerPointilta” tavallisen tylsine Calibri tai Arial fontteineen.

myyntipresentaation-pelikirja-banneri

Perusongelma hiemankaan eksoottisemman fontin käytössä on kuitenkin se, että ne harvemmin näyttävät siltä mitä pitäisi silloin, kun esimerkiksi seminaarin esitysmateriaalit koostetaan yhteen keskitettyyn esitysläppäriin tai kun lähetät esityksesi alkuperäistiedostona jollekin muulle. PowerPoint nimittäin pystyy toistamaan vain niitä fontteja, joita käyttäjän käyttöjärjestelmästä löytyy asennettuna ja usein se eksoottisen ja erilaisen näköinen fontti ei valitettavasti kuulu tähän valikoimaan. Tällöin PowerPoint korvaa itse esityksen fontin jollain omalla oletuksellaan ja lopputulos ei ole yleensä sitä mitä haluaisi nähdä. (Otsikon kuva: FlickR Creative Commons, ninastoessinger)

digitalist

Tämä pieni PowerPoint-ongelma pääsi eilen yllättämään pari keynote-puhujaa Espoon nuorten yrittäjien Vuoden Veemäisin -tapahtumassa. Mielenkiintoisten keynotejen sisältöön tämä ei vaikuttanut, mutta mennessäsi pitämään omaa seminaariesitystäsi tai keynoteasi sinulla varmasti on tärkeämpiäkin ajattelemisen aiheita kuin se, että toimivatko fontit oikein esityksessä.

hans
Seminaariesiintyjille tarjottiin Arial-hoitoa. Yllätyksenä ja pyytämättä.

Jos haluat, että esitysmateriaalin fontit eivät aiheuta ylimääräistä päänvaivaa presentaatioosi, ota vaari näistä kolmesta vinkistä:

1. Tallenna esityksesi PDF:ksi

Helpoin tapa varmistaa esitysmateriaalin näkyminen oikein on tallentaa se PDF:ksi, joka upottaa käytetyt fontit suoraan PDF-tiedostoon.  Adobe Readerilla voit esittää esityksen kuten minkä tahansa diaesityksen laittamalla Readerin koko ruudun tilaan. Miinuspuoli tässä keinossa on se, että se rajaa ulos siirtymien ja animaation käytön esitysdialla.

2. Valitse joku PowerPointin 44 turvallisesta fontista

Presentituden Johanna Rehnvall on koostanut jaksollisen järjestelmän ja ohjeiston PowerPointin 44 turvallisesta fontista, jotka toimivat useimmiten käyttöjärjestelmästä ja tietokoneesta riippumatta. Korvaamalla oman eksoottisen fonttisi jollain näistä turvallisista sinun pitäisi olla melko turvallisilla vesillä.

3. Liitä tekstit kuvina esitysdioille

Jos haluat pitää kiinni omasta fontistasi ja esitysdiallasi on animaatioita tai siirtymiä, joka estää PDF:n käytön, niin ainoa keino varmistua fonttien toimivuudesta on liittää kaikki tekstit kuvina esitysdioille. Leikkaa siis tekstit leikepöydälle ja liitä määräten kuvina takaisin esitysdialle. Tämä vaatii yleensä tekstielementtien uudelleen sijoittelua esitysdialla, mutta se on pikkuvaiva nähtynä siihen, että fontit näyttävät miltä sattuu esitystilanteessa, vai mitä?

Näillä kolmella helpolla keinolla varmistat sen, että esitystilanteessa ei tule fonttiyllätyksiä.