(4 min lukien)
(2 min silmäillen)
On kaksi tapaa tehdä Google Ads-mainontaa: väärä ja oikea. Eli tappiollinen tai tuloksellinen. Nämä molemmat onnistuu samoilla Googlen meille jakamilla työkaluilla, mutta lopputulokset ovat radikaalisti erilaisia. Eli opetellaan käyttämään Google Adsia (ent. AdWords) ja selvitetään: kuinka kirjoitat myyvän Google Ads hakukonemainoksen, sekä levität sitä kannattavasti?
Perusteet kuntoon
Hyvä mainos luodaan aina tietylle yleisölle ja se puhuttelee yleisöä heidän ongelmillaan, tarpeillaan ja tavoitteillaan. Tämä pätee mainokseen kuin mainokseen, oli se sitten Google Adsin hakukonemainos (SEM) tietokoneen ruudulla tai auton ikkunasta näkyvä kadunvarsimainos. Hyvä mainos lähtee siis liikkeelle sinun kohdeyleisöstäsi ja sen ongelmista, jotka ratkaiset samalla, kun motivoit lukijaa tarttumaan tarjoamaasi korjauskeinoon.
Mutta mikä tekee hakukonemainoksista uniikkeja?
Ensinnäkin, Google Ads hakukonemainokset ovat Googlen hakutuloksissa (SERP) näkyviä mainoksia. Eli yleisösi ”löytää” mainoksesi juuri silloin, kun he ovat hakemassa ratkaisua ongelmaan tai etsimässä lisätietoja mielenkiinnonkohteeseensa. Hakukonemainos on siis erinomainen paikka tavoittaa prospekti silloin, kun hän etsii sitä, mitä hänelle tarjoat. Esimerkki tällaisesta Google Ads mainoksesta on alla.
Google Adsilla ostettu hakukonemainos
Tässä mielikuvitusyrityksemme laadukkaat-kaapit.fi on ostanut Google Ads mainoksellemme mainospaikan Googlen hakutuloksissa. Myös sinä voit ostaa näitä mainospaikkoja Google Ads palvelusta, jota monet yritykset käyttävätkin.
Palvelua käyttäessäsi sinun tulee kuitenkin noudattaa Googlen mainontasäännöstöä, jonka voit lukea täältä.
Toinen uniikki piirre Google Ads hakukonemainoksille on se, että mainosten näyttöhinta voi heitellä paljonkin mainoksen toimivuuden, kellonajan ja viikonpäivän perusteella, koska Google mainosten näytöillä ei ole kiinteää hintaa. Google Ads mainosten hinta määräytyy nimittäin Googlen mainoshuutokaupassa, josta voit lukea kaiken tarpeellisen tässä blogissani.
Siksi huono Google Ads mainos ei ainoastaan karkoita asiakkaita, vaan se myös maksaa enemmän. Eli hakukoneissa hyvää Google mainosta todella kannattaa tavoitella.
Mutta miten se syntyy? Se hyvä mainos siis… katsotaanpa! Hypätään toimivan mainoksen tarkistuslistan pariin.
Google Ads mainoksen tarkistuslista
Otetaan esimerkiksemme jo yllä kerran näkemäsi mainos, selvitetään mistä hyvistä elementeistä se koostuu ja katsotaan miten sinä voit käyttää niitä oman mainoksesi suunnittelutyössä.
Kaiken tarpeellisen näet alla olevassa kuvassa, katsotaan kaikkia näitä hyvän Google mainoksen osasia kuvan alla ja puretaan hyvän Google Ads mainoksen tarkistuslista käytännölliseksi osaamiseksi sinulle.
Selkeytyykö kokonaisuus? Jos näin, niin hyvä. Ei jätetä käsitteitä kuitenkaan arvailun varaan. Haluan nimittäin, että todella opit ja osaa hyödyntää osaamistasi ihan käytännön tasolla asti. Eli mitä nämä myyvän mainoksen elementit tarkemmin ottaen tarkoittavat? Avataanpa niitä hieman…
Hyvän Google Ads mainoksen elementti #1: Kutsuhuuto
Yleisön kutsuminen (engl. Call out) tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sanomme jotain, mikä saa juuri sinun kohdeyleisösi kiinnostumaan Google mainoksestasi.
Kutsuhuuto on tästä syystä hyvä sijoittaa heti mainoksen alkuun. Jos esimerkiksi yrityksemme myy kaappeja ja markkinatutkimuksemme kertoo, että asiakkaat ostavat mielellään peiliovellisia kaappeja, niin voimme tehdä tällaisille tuotteille oman uniikin mainosryhmänsä Google Adsiin. Se auttaa mainonnan kohdentamisessa ja parantaa kommunikaatiota kohdeyleisömme kanssa. Näiden mainosten alussa käytämme kutsuhuudon periaatetta ja toteamme heti, että myymme nimenomaan peiliovellisia kaappeja, kuten esimerkkimainoksestamme näkyy.
Hyvän Google Ads mainoksen elementti #2: Yleisön kvalifiointi
Yleisön kvalifiointi tarkoittaa sitä, että mainoksemme esittää näkijälleen kohdeyleisöön kuulumisen kriteerit. Sen voi joskus sisällyttää osaksi yleisön kutsuhuutoa.
Käytännössä toki haluamme, että Google mainoksemme näkee mahdollisimman moni ja että kaikki klikkaavat sitä. Näin tarkasteltuna yleisön kvalifiointi/karsiminen voi tuntua epäintuitiiviselta ratkaisulta, vai kuinka?
Miksi sitten toimimme näin? Koska Google Ads laskuttaa meitä jokaisesta mainosklikistä, joka tuo sivustollemme potentiaalisia ostajia. Jep, lasku tulee sivustollemme ohjatun liikenteen mukaan, ei mainoksen näyttökerroista (siistiä!). Tämän takia meidän kannattaa ehdottomasti pitää huoli, että mainostamme klikkaavat vain asiakkaat, joilla on varaa myymäämme palveluun tai tuotteeseen. Eli ylempää esimerkkiä jatkojalostaaksemme, lisätään mainokseen peiliovellisten kaappien lähtöhinta näkyviin: ”300 €”.
Yleisön kvalifioiminen hakukonemainoksessa
Hyvän Google Ads mainoksen elementti #3: Tuotteen/palvelun hyödyistä kertominen
Hyvä Google Ads mainos kertoo myös tuotteen tai palvelun hyödyistä. Näiden takiahan asiakas tarjoamasi tuotteen tai palvelun haluaa.
Aloita kertomalla perusasioista. Siis niistä, jotka ovat asiakkaalle ne todennäköisesti tärkeimmät syyt maksaa tuotteesta tai palvelusta. Jos mietimme esimerkiksi aiempaa peiliovi esimerkkiä, niin eikö käykin järkeen, että asiakas haluaa asuntoonsa suuren peilin, josta hän näkee itsensä kokonaan yhdellä silmäyksellä? Jep, eli se on jo yksi perushyöty, jonka voimme kirjoittaa Google mainokseen auki. Käytetään esimerkissämme kuitenkin toista vaihtoehtoa, koska valikoimassamme on monen värisiä kaappeja ja haluamme näin vedota laajempaan yleisöön.
Tuotteen tai palvelun hyödyistä kertominen
Hyvän Google Ads mainoksen elementti #4: Kilpailuedun esittely
Viisas hakumainostaja esittelee yleisölleen myös yrityksensä kilpailuedun. Tämä voi olla täysin uniikki, tai yleisluontoisempi etu, joka tuo asiakkaallemme lisäarvoa, kun hän hankkii tuotteen juuri meiltä.
Mikä tämä sitten voisi olla? Esimerkiksi ilmainen kotiinkuljetus tai vuoden takuu ovat hyviä esimerkkejä. Näiden kilpailuetujen esiintuomista ei kannalta kainostella, koska pienillä asioilla on monesti meille ihmisille suuri merkitys. Etenkin silloin kun voit tarjota jotain mikä kilpailijoiltasi ei onnistu. Ja mistä asiakkaamme muuten kilpailuedustamme saisi tietää ellemme sitä hänelle kerro?
Kilpailuedustasi kertominen verkkomainonnassa
Hyvän Google Ads mainoksen elementti #5: Toimintakehotus
Toimintakehotus (engl. CtA, eli Call to Action) on Google mainoksen loppuun lisättävä rohkaiseva kehotus, joka suostuttelee asiakastamme klikkaamaan Google mainosta ja siirtymään ostoprosessin seuraavaan vaiheeseen. Eli nettisivuillemme. Aiempaa kaappiesimerkkiä käyttäen toimintakehotus voi olla esimerkiksi “tilaa peiliovellinen kaappisi täältä”. Huomaa kuitenkin, että Googlen mainontaohjeistus kieltää käyttämästä ”geneerisiä” joka paikkaan sopivia toimintakehotuksia eli, älä kirjoita Google mainokseen suoraan, että “klikkaa tästä”. Vaikka toivotkin asiakkaan näin toimivan.
Toimintakehotus Google Ads mainoksessa
Analysoidaan esimerkkiämme: mikä saa sen toimimaan?
Isketäänpä sitten kiinni koostamaamme mainosesimerkkiin peilikaapista. Miten sen osat pelaavat yhteen hyvän lopputuloksen valmistamiseksi? Tosin lisätään siihen vielä yksi lisämehu, eli mainoslaajennus. Nämä nimittäin keskimäärin laskevat mainonnan levittämishintaa
Esimerkki hakukonemainoksesta sitelinks lisäosalla
Kuten mainoksesta näkyy, niin se alkaa toimivan mainoksen oppien mukaisesti kutsuhuudolla “Tyylikkäät vaatekaapit peiliovella”. Nyt tällaista kaappia etsivä lukija tietää, että mainos on suunnattu hänelle ja jos mainos onnistuu vangitsemaan näkijänsä mielenkiinnon niin hän myös klikkaa sitä.
Emme kuitenkaan halua, että ihan kuka tahansa klikkaa mainostamme, koska tällöinhän Google laskuttaa meiltä mainoksen klikkihinnan, jolloin oston tekemättä jättävä asiakas vain syö markkinointibudjettiamme. Siksi otsikko jatkuu “Alkaen 300 €”, eli nyt kaappia etsivä tietää onko hänellä varaa myymiimme kaappeihin. Tämä kasvattaa mainosklikkaajien konversiota, mikä tarkoittaa, että saamme myös paremman katteen mainontaan käyttämälle rahallemme.
Lisäksi mainoksemme kertoo yleisölle myytävän tuotteen eduista. Ensinnäkin, otsikossa toteamme, että kaapit ovat tyylikkäitä, mutta sen lisäksi kaappien kuvaus kuuluu: “Vaatekaapit väreillä joka lähtöön ja huusholliin”. Tästä yleisömme tietää, että kaappeja on monen värisiä, eli hän todennäköisesti löytää valikoimasta haluamansa peiliovellisen yksilön. Vaihtoehtoisesti voimme tässä kertoa, että koko oven kattava peili sopii täydellisesti itsensä peilaamiseen. Sellaisen mainoksen todennäköisesti laatisinkin esimerkkimme lisäksi, koska Google Ads rohkaisee meitä kokeilemaan useita eri mainosvaihtoehtoja.
Mainoksemme esittelee myös kilpailuetumme ja kehottaa näkijäänsä toimimaan toteamalla: “100 % ilmainen kotiinkuljetus, tilaa jo tänään”. Voiko peilillistä kaappia etsivä hakukoneenkäyttäjä tässä vaiheessa olla siirtymättä sivullemme? Hankalaksi käy. Eli kunhan kotisivumme ja sieltä löytyvä verkkokauppa on konversio-optimoitu, niin klikkaaja on kohta kassalla.
Nyt kannattaakin ottaa mukaan pieni muisto tästä blogista. Voit nimittäin tallentaa alla oleva kuva tietokoneellesi ja käyttää sitä tulevan hakukonemainoksesi apurunkona.
Tallenna kuva koneellesi tarkistuslistaksi tulevaisuutta varten
Toivottavasti kuvasta on apua. Ja nyt, vielä…
Viimeinen silaus Google mainontaasi verkossa
Läpi käymämme periaatteet ja tarkistuslista toimivat mainoksen kuin mainoksen kanssa ja niitä kannattaa käyttää yrityksesi toimialasta riippumatta. Ne sopivat verkkokaupoille, kivijalkaliikkeille ja palvelualan yrityksille laidasta laitaan. Kaikissa tapauksissa hyvä mainos tuo ostajan sivustollesi ja ohjaa yhteydenottoon tai ostamaan tuotteen suoraan liikkeestäsi.
Verkkomainontaa toteuttaessa, sinun on hyvä muista, että asiakkaiden halut ja tarpeet vaihtelevat toimialoittain, minkä takia mainokset eivät aina toimi yhtä hyvin kuin voisi toivoa. Siksi me seuraamme verkkoanalytiikkaa, josta näemme toimiiko mainoksesi vai ei (ROI ja ROAS).
Jos olet kiinnostunut kasvattamaan myyntiäsi hakukonemainonnalla, niin varaa kanssamme verkkopuhelu ja katsotaan millainen ratkaisu vastaa parhaiten sinun tarpeitasi.