Frankensteinin hirviö edustuskuntoon – nopeat keinot PowerPoint-esityksen yhtenäistämiseen

Takaisin

Julkaistu 27.09.2013

Elokuvassa tohtori Victor Frankenstein parsii ihmisen kasaan osista ja puhaltaa siihen henkeä kemian ja alkemian menetelmillä. Hirviön ruumis on kooste useamman eri ihmisen jäänteistä, mistä johtuen yhteensopivuus ja visuaalinen yhtenäisyys ei ole samalla tasolla kuin luontaisesti yhtenä kokonaisuutena kehittyneen ihmisen ruumis.

Frankenstein's_monster_(Boris_Karloff)
Frankensteinin hirviö oli pohjimmiltaan hyvä – ihmiset tuomitsivat hänet hirveän ulkomuotonsa takia. Älä anna saman käydä omalle esityksellesi. (Kuva: Wikimedia Commons)

Samanlaisia Frankensteinin hirviöitä näkee usein käytettävän esitysmateriaaleina – esittäjä on koostanut esitysdiansa aiemmin itse pitämistään tai muiden pitämistä esityksistä, mikä paistaa läpi tukimateriaalin visuaalisena epäyhtenäisyytenä. Värit, kirjasimet, asettelut ja jopa esitysdiapohjat vaihtelevat dialta toiselle. Vaikka esityksessä ajatus sinänsä olisi yhtenäinen, tällainen visuaalinen vuoristorata tekee siitä vaikeammin seurattavan ja epäyhtenäisen tuntuisen.

Tässä seitsemän kohdan PowerPoint-tarkistuslista, jonka avulla saatat Frankensteinin hirviön edustuskuntoon. Olen koostanut vinkkilistan järjestykseen niiden ROI:n mukaan eli miten saat pienimmällä työllä suurimman hyödyn.

  1. Laita kaikki esitysdiat noudattamaan yhtä esitysdiapohjaa siten, että otsikointi, sisällön asettelu ja esitysdian yleinen graafinen ilme toistuu samanlaisena koko esityksen läpi. Jos käytät toisen organisaation tuottamia esitysdioja, liitä ne kuvina valitsemallesi esitysdiapohjalle ja viittaa lähteeseen tekstissä ja/tai puheessasi.

  2. Valitse esitysdiapohjasta 2-3 väriä, joita käytät yhtenäisesti esityksen läpeensä. Käytä 1-2 väriä perusväreinä ja yhtä väriä korostamiseen eli siihen kun haluat erityisesti nostaa jotain esiin dialta.

  3. Yhtenäistä kirjasimet esitysdiapohjan oletuskirjasimeksi. Voit tehdä sen helposti Korvaa fontit -toiminnolla.

  4. Yhtenäistä varjojen, liukuvärien ja muiden tehosteiden käyttö läpi esityksen. Poista ylimääräinen visuaalinen kohina mielellään.

  5. Käy kaikki diat läpi ja sijoittele diojen sisältö siten, että “suoja-alue” dian otsikon ja sisällön ulkoreunoilla toistuu samanlaisena.

  6. Tasaa diojen sisältöelementit siten, että niiden reunat muodostavat yhden yhtenäisen linjan.

  7. Palauta vääristyneiden kuvien kuvasuhteet valitsemalla ‘Palauta kuva’. Tämän jälkeen muuta kuva oikean kokoiseksi joko rajoittamalla kuvasuhdetta tai pitämällä Shift-näppäin pohjassa raahatessasi kuvaa pienemmäksi.

 

Näillä ohjeilla uskallat viedä Frankensteinin hirviön ulos koelaboratoriosta. Jos edessä on illalliskutsut tai muu tärkeä tilaisuus kannattaa lähteä nollasta liikkeelle tai ottaa yhteyttä ammattilaiseen.