1500 dekkiä ei voi olla väärässä – PowerPoint-halvaus on totta

473 351 Timo Sorri

Muistan vieläkin ensimmäisen kokemukseni PowerPoint-halvauksesta. Televiestintäjärjestelmien siirtomenetelmien kurssin luento. Luennoitsija intoaa lähes orgastisessa tilassa erilaisista modulointimenetelmistä, taajussuodatuksesta ja ties mistä muusta. Taustalle on heijastettuna matemaattiset kaavat, joiden avulla signaalit suoristuvat ja taajuudet kesyyntyvät. Löysinpä vielä vuosien jälkeen luentomateriaalitkin, yksi esitysdiaesimerkki löytyy alla olevasta kuvasta.

Näyttökuva 2014-4-12 kello 8.12.19

Tunnetko innostuksen ja inspiraation? Ai, et?  Ymmärrät varmasti miksi aloittelijan mielen omaava opiskelijakloppi ei innostunut samassa määrin aiheesta ja miksi luennoilla käyminen lakkasi yhteen kertaan.

Tutkimus todistaa – PowerPoint-halvaus dominoi esitystilanteita

Useimmat varmasti tunnistavat olleensa itse samassa tilanteessa. Nyt löytyy myös analyysiin perustuvaa tutkimusta siitä, että tämä on dominoiva esittämistapa.

Tässä Tim Themannin laatimassa  tutkimuksessa on analysoitu 1500 satunnaisesti internetistä löytyvää PowerPoint-esitystä tekstin määrän, esitydiojen määrän ja ei-tekstillisten elementtien suhteen. Ylläolevan kaltainen tekstipitoinen esittämistapa on edelleen yleisin tapa tukea esittämistä. Vain alle 25% esitysdioista on tarkoitettu tukemaan esittäjän puhetta (vähemmän kuin 6 sanaa esitysdialla). 20% esitysdioista on yllä olevan kaltaisia teleprompteri/dokumenttidioja. (50 sanaa tain enemmän esitysdialla), joiden toimivuus esittämisen tukena on erittäin huono. Loput löytyvät jostain siltä väliltä.

Näyttökuva 2014-4-12 kello 8.49.07

Tutkimuksessa on viitattu myös PowerPointin ”keksijän” Robert Gaskinsin kirjaan Sweating Bullets ja Gaskinsin 1980-luvulla tekemään vastaavantyyppiseen piirtoheitinkalvojen analyysiin. Yllättävää on, että piirtoheitinkalvojen aikaan esitysten tukena on hyödynnetty huomattavasti visuaalisempaa esitysmateriaalia.

Gaskinsin oman arvion vastaisesti PowerPointin tavalliselle käyttäjälle tarjoama mahdollisuus hyödyntää kuvia, videoita, graafeja ja piirroksia esittämisen tukena ei ole johtanut visuaalisen esittämistavan yleistymiseen. Päinvastoin se on itseasiassa johtanut tekstipitoisempiin esitysmateriaaleihin.

Tämä ei kuitenkaan todista PowerPointin vioista vaan siitä, että keskimääräinen käyttäjä ei ymmärrä esitysdiojen roolia osana esitystä. 1980-luvulla piirtoheitinkalvojen tai projektoridiojen luominen on ollut niihin erikoistuneiden spesialistien takana. Esittäjän vapausaste on ollut pienempi ja prosessi hitaampi, mutta esittämistapaan on tullut enemmän älyä. Siirtymä samanlaista tomintatapaa kohtaan on nyt tapahtumassa myös tässä uudessa maailmassa.

Jälkisanat

Voin sanoa, että alussa mainitsemallani kurssilla en ihan oikeasti oppinut yhtään mitään. Olin aivan varma, että kynän pitelemiseen kykenevä simpanssikin pääsisi todennäköisemmin kurssin tentistä läpi kuin minä. Ihmetys oli valtava tenttituloslistan luona, kun pääsin ensimmäisellä kerralla rimaa hipoen läpi. Tyytyväisyys vielä suurempi, kun kurssikaverit olivat jättäneet ensimmäisen tentin väliin uskonpuutteessa. Tietoliikenneteknologian tuotekehittäjänä olisin kuitenkin saanut potkut luultavasti alle vuodessa, joten ehkä parempi, että päädyin tälle urapolulle.

AUTHOR

Timo Sorri

Timo Havainin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hänen intohimonsa on saada markkinoinnin ja myynnin yhteispeli toimimaan tehokkaalla tavalla. Timo on nelinkertaisesti sertifioitu account based marketing -strategi, ohjannut ABM:iin liittyvää Pro gradu -työtä ja tuonut maailman johtavan Demandbasen ABM-ratkaisun Suomen ja pohjoismaiden markkinalle. Timolla on tausta IT-johdon konsultoinnissa, ja markkinoinnissa ja myynnissä. Timo on myös aviomies, kolmen lapsen isä ja kova koripallofani.

All stories by: Timo Sorri
1 comment

Comments are closed.

Read previous post:
Taulukot PowerPointissa
Taulukot luettaviksi PowerPointissa

Joskus saatat olla tilanteessa, jossa datan esittämiseksi vaaditaan tekstimuotoinen taulukko esitysmateriaaliin. Tällainen tilanne osuu yleensä eteen silloin, kun vaihtoehtoja pitää...

Close