PowerPointin vaihtoehdot: Haiku Deck ja neljä askelta zeniin

640 360 Timo Sorri

Kirjoitin aiemmin presentaatiotrendeistä vuonna 2015. Uskon, että tänä vuonna tulemme näkemään esitysgrafiikassa selvän siirtymän PowerPointista uusiin työkaluihin. Hinta, helppokäyttöisyys ja erikoistuneet tarpeet luovat markkinaraon pienemmille, rajatummille kohderyhmille suunnatuille esitystyökaluille.

Tänään käsittelyssä on Haiku Deck.

Haiku Deck on vaihtoehto PowerPointille

 

Tai itseasiassa Haiku Deck on ollut käsittelyssä jo kolmesti aiemminkin tässä parin menneen vuoden aikana. Voit tutustua Haiku Deckiin tarkemmin näiden linkkien takaan.

1. Haiku Deck – PowerPointin vaihtoehto, jossa design sisäänrakennettuna

2. Getty Imagesin kuvat Haiku Deckiin

3. Haiku Deck toimii pian myös selaimella

Ihmettelin hieman itsekin miksi juuri Haiku Deck inspiroinut itseltäni blogikirjoituksia niin monesti. Syy selvisi itselleni hiljattain, kun kuuntelin Haiku Deckin toimitusjohtajan Adam Trattin haastattelua sovelluksen synnystä.

Haiku Deckin kiehtovuus johtuu luultavasti siitä, että sen takana oleva filosofia on lähes täysin vastakkainen muihin PowerPointin vaihtoehtoihin nähtynä.

Muut yrittävät tehdä hyvän esityksen tekemisen mahdollisimman helpoksi esimerkiksi tarjoamalla valmiita esityspohjia ja tekemällä pieniä asioita hieman eri tavalla kuin PowerPoint. Haiku Deck yrittää puolestaan tehdä huonon esityksen tekemisen mahdollisimman vaikeaksi rajoittamalla käyttäjän mahdollisuutta siirtää vain kaikki PowerPointin huonot käytännöt toiseen ympäristöön.

Haiku Deckin neljä askelta zeniin

Haiku Deckin neljä askelta zeniin

[Kuva: Unsplash]

Haiku Deckin syntytarina on mielenkiintoinen. Perustajatiimi oli alunperin suunnitellut tekevänsä julkkispohjaisen Facebook-pelin. Liikeidea oli ilmeisen surkea, mutta tiimi pärjäsi pitchauskilpailuissa ja sai toiminnalleen rahoitusta. Salainen ase oli yksi tiimin jäsen – designer, joka teki esitysdioja, jotka myivät sinänsä keskinkertaisen idean rahoittajille.

Eräänä päivänä tämä tiimin salainen ase sitten päätti lähteä omille teillensä. Jäljelle jääneet kaksi olivat ns. keltaisessa pitchinsä kanssa ja he miettivät päänsä puhki, mitä tämä salainen ase oikein teki heidän esityksillensä. Paineen alla he kiteyttivät designerin vaikutuksen neljään asiaan:

1. Esitä vain yksi idea per dia

2. Tue ideaa vaikuttavalla kuvalla

3. Varmista yhtenäinen ulkoasu läpi esityksen

4. Käytä yksinkertaisia graafeja

 

Nämä neljä yksinkertaista periaatetta he päättivät tuotteistaa iPad-sovellukseksi.

Periaatteiden tietäminen on kuitenkin vasta ensimmäinen askel. Niiden käytäntöön vieminen ja noudattaminen kurinalaisesti on se vaikeampi askel.  Haiku Deckin jopa tärkeämpi ominaisuus on se, että se pyrkii tekemään neljän periaatteen rikkomisen mahdolisimman vaikeaksi.

Designer oli puristettu iPad-sovellukseen. Julkkispeli sai jäädä ja loppu on historiaa.

Haiku Deck on vielä varsin marginaalinen tekijä ja jopa itse toimitusjohtaja Tratt uskoo PowerPointin dominoivan markkinaa vielä pitkään. Syntytarina ja koko taustalla oleva filosofia on kuitenkin niin kiehtova ja erilainen, että uskon Haiku Deckin tekevän pysyvän jäljen presentaatiosovellusten markkinaan.

AUTHOR

Timo Sorri

Timo Havainin perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hänen intohimonsa on saada markkinoinnin ja myynnin yhteispeli toimimaan tehokkaalla tavalla. Timo on nelinkertaisesti sertifioitu account based marketing -strategi, ohjannut ABM:iin liittyvää Pro gradu -työtä ja tuonut maailman johtavan Demandbasen ABM-ratkaisun Suomen ja pohjoismaiden markkinalle. Timolla on tausta IT-johdon konsultoinnissa, ja markkinoinnissa ja myynnissä. Timo on myös aviomies, kolmen lapsen isä ja kova koripallofani.

All stories by: Timo Sorri
Read previous post:
PowerPoint ennen ja jälkeen
PowerPoint ennen ja jälkeen – miten visuaalinen esitystapa muuttaa tarinasi

Kuvallinen kerronta tuo esityksesi eloon. Pystymme omaksumaan informaatiota visuaalisesti 60 000 kertaa nopeammin kuin muita aistikanaviamme pitkin. Kuva välittää myös...

Close